Biochemiczne i morfologiczne badanie lipoprotein o bardzo niskiej gęstości w hipertriglicerydem wywołanym węglowodanami

Na diecie bogatej w węglowodany, beztłuszczowej, kontrolnej i hipertriglicerydowej stwierdzono trzykrotny wzrost poziomu d <1,006, triglicerydów o bardzo małej gęstości lipoprotein (VLDL) i nieco mniejszy wzrost cholesterolu i białka VLDL. Cholesterol i białko w 1,006 Ponadto miały większe cząstki VLDL o wyższym stosunku triglicerydów / białek, zarówno przed badaniem, jak i w szczycie efektu węglowodanów. Dane sugerują, że wzrost triglicerydów w osoczu wywołany dietą o wysokiej zawartości węglowodanów jest zwykle spowodowany pojawieniem się w osoczu zarówno większej liczby cząstek VLDL, jak i większych cząstek, które są bogatsze w zawartość triglicerydów niż te wyizolowane w stanie podstawowym.
[hasła pokrewne: barszcz zwyczajny, koński pasożyt, zielony jęczmień gdzie kupić ]