Spożywcze spożycie tłuszczu i ryzyko choroby niedokrwiennej serca u kobiet

W swoim raporcie na temat zależności pomiędzy spożyciem tłuszczu w diecie a chorobą niedokrwienną serca u kobiet, Hu et al. (Wydanie 20 listopada) obecne dane sugerujące, że nie ma związku między spożyciem tłuszczu a wskaźnikiem masy ciała. W szczególności w Tabeli 2 artykułu opisującego cechy linii podstawowej i czynniki ryzyka według czterech kategorii tłuszczów (nasyconych, jednonienasyconych, wielonienasyconych i trans nienasyconych), z których każdy wykazuje najniższe, średnie i najwyższe kwintile spożycia, wskaźnik masy wynosi 24 we wszystkich 12 komórkach. Ponadto odsetek osób zgłaszających intensywne ćwiczenia we wszystkich czterech kategoriach tłuszczowych jest jednolicie najniższy wśród kobiet z najwyższym kwintylem przyjmowania tłuszczu i najwyższy wśród kobiet z najniższym kwintylem przyjmowania tłuszczu. Tak więc, tabela wskazuje, że kobiety o niskiej zawartości tłuszczu i wysokim poziomie ćwiczeń mają taki sam wskaźnik masy ciała jak kobiety z dużą ilością tłuszczu i niskim poziomem wysiłku fizycznego. Rodzi to możliwość, że metoda oceny diety lub ćwiczeń może być wadliwa. Przedstawione dane również potwierdzają potrzebę ostrożności przy opracowywaniu wniosków interwencyjnych z przekrojowych danych obserwacyjnych. Jest to szczególnie ważne, biorąc pod uwagę niskie ryzyko choroby niedokrwiennej serca (27 zgonów na 100 000 rocznie) w grupie badanych kobiet, które stanowiły wszystkie pielęgniarki, w porównaniu z ogólnym ryzykiem w populacji kobiet w Stanach zgon z powodu chorób serca u białych kobiet w wieku od 45 do 64 lat w Stanach Zjednoczonych: odpowiednio 62,5 i 51,0 na 100 000 rocznie w 1985 i 19892).
Autorzy porównują również skutki zastąpienia 5 procent kalorii z tłuszczów nasyconych wymianą 2 procent kalorii z tłuszczów trans nienasyconych, dochodząc do wniosku, że te pierwsze doprowadziłyby do zmniejszenia o 42 procent ryzyka choroby wieńcowej serca i później 53 procent redukcji. Może się zdarzyć, że kalorie dla trans nienasyconego tłuszczu kalorycznego wywierają większy wpływ na ryzyko niż tłuszcz nasycony. Jednakże, podczas gdy zastąpienie 5 procent kalorii z tłuszczów nasyconych stanowi 32 procent redukcji spożycia tłuszczów nasyconych (średnia wynosi 15,6 procent w ich populacji) i jest to wykonalne, zastąpienie 2 procent kalorii z tłuszczów trans nienasyconych implikuje prawie całkowitą (91 procent) usuwanie trans nienasyconych tłuszczów z diety (średnie spożycie, 2,2 procent), co nie jest praktycznie osiągalne. Byłoby interesujące, aby porównać jedną trzecią redukcji obu; w takim porównaniu wpływ możliwego zmniejszenia spożycia tłuszczów nasyconych prawdopodobnie przewyższałby wpływ możliwego zmniejszenia spożycia trans nienasyconego tłuszczu.
Ira S. Ockene, MD
University of Massachusetts Medical Center, Worcester, MA 01655
Robert Nicolosi, Ph.D.
University of Massachusetts w Lowell, Lowell, MA 01854
2 Referencje1. Hu F, Stampfer M, Manson J, i in. Spożywcze spożycie tłuszczu i ryzyko choroby wieńcowej u kobiet. N Engl J Med 1997; 337: 1491-1499
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Krajowe Centrum Statystyki Zdrowia. Health, United States, 1995. Hyattsville, Md .: Public Health Service, 1996. (Tabela 37.)
Google Scholar
Przed ustaleniami Hu et al można uznać za ważny, należy odnotować pewne ograniczenia takich badań.
Badania z podwójnie znakowaną wodą wykazały, że szacunki zużycia energii, których głównym źródłem jest tłuszcz, są raczej niedokładne i tendencyjne. W badaniach walidacyjnych, korelacje dla różnych tłuszczów wahały się od 0,46 do 0,68 – to jest wyjaśnione tylko 22 do 46 procent wariancji. Niemożność wykrycia wyraźnego wpływu tłuszczów nasyconych i cholesterolu w diecie sugeruje ograniczoną wiarygodność danych na temat tych składników, ponieważ badania metaboliczne wykazały, że odgrywają one główną rolę w modyfikowaniu poziomów lipidów w surowicy.
Dobrze wiadomo, że populacje spożywające niskotłuszczowe diety mają niski poziom lipoprotein o małej gęstości i lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) oraz że śmiertelność z powodu choroby wieńcowej jest również niska. Poziomy trójglicerydów nie są zbyt wysokie. Wykazano, że podwyższenie triglicerydów obserwowane w badaniach eksperymentalnych ma charakter przejściowy.3 Ponadto zakwestionowano kliniczne znaczenie niższych poziomów HDL obserwowanych w przypadku diet o niskiej zawartości tłuszczu. [4]
Zakres całkowitego spożycia tłuszczu zarejestrowany w tych badaniach jest ograniczony i ma niewielkie znaczenie dla efektu ochronnego diety naprawdę niskiej zawartości tłuszczu. Prawdopodobnie zgodzi się jednak, że w tych granicach najważniejsze znaczenie ma raczej skład tłuszczu spożywczego niż poziomu.
Chociaż wysoki poziom tłuszczów trans jest wyraźnie niepożądany, nie powinniśmy wyrzucać dziecka z kąpielą poprzez lekceważenie wszystkich margaryn. Margaryny z waty stanowią ważne źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z minimalnymi ilościami kwasów tłuszczowych.
DM Hegsted
Harvard Medical School, Southboro, MA 01772
4 Referencje1. Willett WC. Epidemiologia żywieniowa. Nowy Jork: Oxford University Press, 1990.
Google Scholar
2. Hegsted DM, Ausman LM, Johnson JA, Dallal GE. Dane dietetyczne i lipidy w surowicy: ocena danych eksperymentalnych. Am J Clin Nutr 1993; 57: 875-883 [Erratum, J Clin Nutr 1993; 58: 245.]
Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Antonis A, Bersohn I. Wpływ diety na stężenie triglicerydów w surowicy u białych i południowoafrykańskich więźniów Bantu. Lancet 1961; 1: 3-9
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Brinton EA, Eisenberg S, Breslow JL. Dieta niskotłuszczowa obniża poziom cholesterolu w lipoproteinach o dużej gęstości (HDL) poprzez obniżenie szybkości transportu apolipoproteiny HDL. J Clin Invest 1990; 85: 144-151
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Hu et al. donoszą, że całkowite spożycie tłuszczu w badaniu chorób pielęgniarek nie wiązało się z ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Wniosek ten opiera się na założeniu, że kwestionariusz dotyczący częstotliwości żywności generuje dokładne szacunki całkowitego spożycia tłuszczu dla wszystkich podmiotów. Jednak powszechnie przyjmuje się, że istnieje tendencja do niedoszacowania spożycia żywności w badaniach dietetycznych1 i rozczarowanie jest spowodowane tym, że w dokumencie nie rozwiązano tego problemu.
Hu et al. cytować książkę jako dokument potwierdzający ważność kwestionariusza częstotliwości żywności. Książka odnosi się do badań przeprowadzonych przez Willetta i współpracowników w 1985 r., Które potwierdziły kwestionariusz dotyczący częstotliwości żywieniowej, porównując je z czterema tygodniowymi zapisami dotyczącymi diety zebranymi przez okres jednego roku w 173 W związku z tym sprawdzanie poprawności zależało od założenia, że ponieważ obie metody są zgodne, każda z nich daje praw
[patrz też: monoderma, oprogramowanie stomatologiczne, bikalutamid ]
[hasła pokrewne: ziarnica złośliwa i chłoniaki nieziarnicze, zielony jęczmień działanie, zielony jęczmień gdzie kupić ]